Bulgaristan Vatandaşlığı İçin Başvuru Süreci Ne Şekilde İşler?
- Av. Mert Türk
- 30 Tem 2023
- 3 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 7 Eyl 2023
a. Giriş
İşbu makalemizde Bulgaristan vatandaşlığına dair yapılan başvurulara ilişkin açıklamalarda bulunacağız. Bulgaristan vatandaşlığı, Avrupa Birliği’nin sunduğu pek çok fırsattan yararlanmanızı sağlar. Bu makalede, Bulgaristan vatandaşlığına başvuru hakkı tanıyan durumlar, başvuru şartları, başvuru süreci ve vatandaşlık avantajları hakkında bilgi verilecektir. Makalemizi okumaya devam ederek, Bulgaristan vatandaşı olmak için neler yapmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.
b. Bulgaristan Vatandaşlığı İçin Başvuru Hakkı Tanıyan Durumlar
Bulgaristan vatandaşlığına başvurmak için belirli şartlar belirlenmiş bulunmaktadır. Bu şartlar gereğince belirlenecek olan başvuru yolu tercih edilerek gerekli sürecin başlatılması en doğru hamle olacaktır. Vatandaşlığa ilişkin belirlenen şartlar sırasıyla:
1. Bulgar Soylu vatandaşların vatandaşlık başvuruları;
Ebeveynlerinden biri Bulgar vatandaşı olan veya Bulgaristan vatandaşı olarak ölmüş olan kişiler ile Bulgar anne baba tarafından evlat edinilen kişiler ikamet, dil gibi şartları yerine getirmeksizin başvuruda bulunarak vatandaşlık işlemlerini gerçekleştirebilirler.
Bu noktada akıllara Pomak kökenli vatandaşlar gelmektedir. Pomaklar da etnik köken olarak genellikle yapılan başvurularda Bulgar soylu olarak kabul edilmektedirler.
Kişinin bu şartları tamamlamasına ilişkin olarak kaymakamlıklardan alınacak üst soy belgesi ile çeviri, noter ve apostil işlemlerinin tamamlanması sonrasında yapılacak başvuru ile Bulgaristan vatandaşlığını edinme işlemi gerçekleştirilecektir.
2. Oturum sahiplerinin Bulgaristan vatandaşlığı başvuruları
Süresiz şekilde ikamet iznine sahip olanlar, 5 yıllık zorunlu ikamet sürelerinin 3. Yıllarında 2 sene sonrasında başvuru süreci başlayacak şekilde randevu alarak vatandaşlık başvurusunda bulunabilirler. Vatandaşlık işlemlerinde 5 yıl zorunlu olarak ikamet ettiklerini kanıtlamaları halinde Bulgaristan vatandaşlığına başvuruda bulunma hakkına sahip olacaklardır.
3. Yatırım yoluyla vatandaşlık başvuruları
Dünyanın çoğu ülkesinde olduğu üzere Bulgaristan’da da yatırım yolu ile vatandaşlık edinmeye ilişkin belli şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar arasında Bulgaristan’da bir şirket kurarak en az 10 Bulgar vatandaşına istihdam sağlamak veya 512 Bin Euro değerinde “Devlet Tahvil Bonosu “satın almak bulunmaktadır.
Bulgaristan’da yapılacak yatırım ile sınırsız oturma iznine sahip olanlar İkametlerinde 1. Yılı doldurarak vatandaşlık başvurusunda bulunabilmektedirler. İşveren olunduğu durumda ise 5. Yıla uyularak ikamet başvurulabilecektir.
4. Evlenerek vatandaşlık başvuruları
Bulgar vatandaşı ile evlenilmesi durumunda Türkiye’de bulunan Bulgaristan dış temsilciliklerine “D” tipi vize başvurusunda bulunmalı; Bulgaristan’a yapılan girişin ardından oturum kartı başvurusunda bulunulmalıdır.
Bu başvuru sonrasında ikamet izni alan kişiler, 5 yıllık zorunlu ikametlerinin 3. Senesinde 2 sene sonrasına randevu verilecek şekilde başvuruda bulunarak vatandaşlık işlemlerini başlatabilirler.
5. Çocuklar için Bulgaristan vatandaşlığı
Çocuklar için gerçekleştirilen başvurularda ikamet ve dil şartı bulunmamaktadır. Bu başvurular ebeveyn tarafından gerçekleştirilir. Ebeveynlerinden biri Bulgar vatandaşı olan veya Bulgar vatandaşı olarak ölen çocuklar soy bağı ile vatandaşlık yoluna başvurabileceklerdir.
6. İstisnai vatandaşlık başvuruları (Üstün başarılı sporcular, ihracatçılar, bilim insanları gibi)
Vatandaş olması yararlı görülen kişilerin bakanlık tarafından teklif edilmesi yoluyla vatandaşlık işlemleri başlatılabilmektedir. Bu teklif adalet bakanlığına yapılarak oturma izni aranmadan süreç başlatılmaktadır.
7. Göçmenlik yoluyla Vatandaşlık başvuruları
Balkan harbi sonrasındaki dönemde Türkiye Cumhuriyeti ile yapılan mübadele anlaşmaları ve ekonomik şartlar nedeniyle 1913, 1935, 1938, 1941, 1951 ve 1978 ve sonrası yıllarda Bulgaristan’dan göç etmek zorunda kalan kişiler, Bulgaristan vatandaşlığı ile Beraber Türk vatandaşlığını sağlayacak olan çifte vatandaşlık için başvurularda bulunmaktadırlar.
Kişilerin göç ettiği yıllar incelenerek bir sonuca varılıyor olsa da genellikle oturma izni gerekmeksizin yapılan başvuruların sonuçlandırıldığı görülmektedir.
Bulgaristan Adalet Bakanlığı’na başvuruda bulunarak “Bulgaristan Vatandaşıdır.” Sonucunu elde ederek isim denkliğini sağlayan başvurucular, sonraki aşamada gerekli belgelere ilişkin çeviri, noter ve apostil işlemlerini gerçekleştirip evrak incelemesinin sonlanmasından sonra Bulgaristan Vatandaşlığını kazanabilmektedirler.
Kişilerin Bulgar vatandaşlığını kazanmasından sonraki süreçte bir alt soyları da bu vatandaşlıktan faydalanarak gerekli başvuruları yaparak Bulgaristan vatandaşlığı kazanabilmektedirler.
c. Bulgaristan Vatandaşlığına başvuru süreci ne şekilde işler?
C.1- Bulgaristan vatandaşlığı şartları incelenerek gerekli bulunan başvuru türüne ilişkin başlatılacak süreçte genelde gerekli olan belgeler;
İsim Denklik Belgesi
Fotoğraf
Pasaport
Sağlık Raporu
Vukuatlı Nüfus Kaydı (Yetkili Türk Makamlarınca Apostilletilmiş.)
Sabıka Kaydı (Yetkili Türk Makamlarınca Apostilletilmiş.)
Nüfus Cüzdanı fotokopisi
Bulgaristan Doğum Belgesi
Türkiye’ye göç edildiğine ilişkin belgeler
Bu belgelerden bazıları (Yatırım yoluyla gibi) bazı başvuru şekillerinde zorunlu tutulmamıştır.
İlgili evrak toplanıldıktan sonra Bulgaristan’da Adalet Bakanlığı’na bağlı olan Vatandaşlık Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulunulmalıdır.
Göçmenlik yolu ile vatandaşlık sürecine başvurulduğu taktirde öncelikle Türkiye’den isim denklik belgesinin sağlanabilmesi için Bulgaristan Adalet Bakanlığı’ndan “Bulgaristan Vatandaşıdır” ibaresini alabilmek sorgulama yapılması gereklidir. İlgili süreci bir başka makalemizde detaylı şekilde anlatıyor olacağız.
Evlilik yolu ile gerçekleştirilen vatandaşlık başvurularında ise D tipi vize kapsamında ikamet sağlanıyorken 5. Senenin sonunda vatandaşlığa ilişkin kazanımın gerçekleşmesi için evlilik evrakı, evlilik cüzdanı ibraz edilmelidir.
C.2- İlgili belgeler ibraz edilerek vatandaşlık başvurusunda bulunulduktan sonra herhangi bir eksik tespit edilmesi durumunda 15 günde eksikliğin giderilmesi gerektiğine dair başvurucuya bilgilendirmede bulunulur.
Başvurular, çevirisi sağlanmış ve apostili yapılmış şekilde yapılmalıdır. Bu süreçten sonra bazı başvurular hariç olsa da (Göçmenlik gibi) başvurucunun Bulgaristan’a ilişkin bilgisini ölçmek maksadıyla bir mülakat süreci gerçekleşir.
d. Başvuru süreci ne kadar zamanda sonuçlanır?
Yapılan başvurular yaklaşık olarak 6-7 ay süresinde sonuçlanmaktadır. Bu başvurulara ilişkin ret kararı geldiği taktirde itiraz hakkı bulunmayıp ücret iadesi de yapılmamaktadır. Bu nedenle ilgili sürecin titizlikle yürütülmesi önem arz etmektedir.
İlgili süreçlere ilişkin daha detaylı bilgi vermek ve ofisimizin danışmanlığında süreci yürütmek için bizlere 0 224 272 52 52 numarası ve tnchukukdanismanlik@gmail.com eposta adresinden ulaşabilirsiniz.
Comments